کد خبر 639685
تاریخ انتشار: ۱۴ مهر ۱۳۹۵ - ۰۵:۲۶

در زمانه‌ای که آمارهای دولتی خود موید گرسنگی، بیکاری، ناتوانی از پرداخت‌ هزینه‌های درمان و هزار مشکل اقتصادی دیگر مردم است، جامعه به یک حقوق غیرمتعارف واکنش نشان خواهد داد. غیرمتعارف بودن این حقوق‌ها را هم مردم خود بهتر از هر کس دیگر درک و بیان می‌کنند.

«رضا مشتاقی» طی یادداشتی در روزنامه «وطن‌امروز» نوشت:

1- مایکل مور، مستندساز شهیر آمریکایی و برنده نخل طلای کن سال 2004 و  اسکار بهترین مستند سال 2002، سال 2015 مستندی با عنوان«Where to invade next?» (بعد از این به کجا حمله کنیم؟) ساخت. مایکل مور در یک فانتزی طنازانه، به ستاد مشترک ارتش آمریکا می‌رود و به فرماندهان ارتش آمریکا می‌گوید: «جنگ‌های قبلی ما صرفا شکست و جنگ‌‌های دیگری را برای‌مان به ارمغان آورده و به ساخته شدن هیولاهایی مانند داعش انجامیده است. آن مقداری هم که قول داده بودید نتوانستیم نفت عراق را به غارت ببریم. بیایید فرستادن نیروهای نظامی و پهپادهایی را که جشن‌های عروسی را بمباران می‌کنند برای مدتی متوقف کنیم و استراحتی به نیروهای نظامی‌مان بدهیم.  به جای سربازها، مرا به کشورهای دیگر بفرستید. من به دیگر کشورها حمله می‌کنم تا ببینم برای حل مشکلات‌شان چه کار کرده‌اند و راه‌حل‌های‌شان را برای خودمان می‌آورم، چراکه ما مشکلاتی داریم که هیچ ارتشی قادر به حل‌شان نیست».

2- مایکل مور به هر کشوری می‌رود، سوالاتی می‌پرسد. معمولا مصاحبه‌شوندگان از سوال مور و وضعیتی که در آمریکا حکم‌فرماست شگفت‌زده می‌شوند و مایکل مور از جوابی که می‌گیرد و وضعی که در آن کشور وجود دارد. در ایتالیا مور متعجب از مرخصی‌های باحقوقی که کارگران و مستخدمان از آن برخوردارند، سراغ مالکان کارخانه‌ها و کارفرمایان می‌رود. از آنها می‌پرسد: «حقوق دادن در ازای این همه مرخصی که کارگران‌تان دارند برای‌تان ناراحت‌کننده نیست؟» جواب می‌شنود:«نه! درستش همین است. همان‌طور که ما از مرخصی و تعطیلات برخورداریم، کارگران‌ ‌هم باید این حق را داشته باشند.» مور به کارخانه‌داران می‌گوید: « اما اگر این مرخصی‌های با حقوق و زمان‌های استراحت را حذف کنید، ثروتمندتر می‌شوید.» و آنها جواب می‌دهند: «ولی ثروت همه چیز نیست. ضمن اینکه رفاه کارگران در تعارض با منافع کارفرمایان نخواهد بود». مور از چیز‌هایی که می‌بیند و می‌شنود مبهوت است و سعی می‌کند این بهت‌زدگی را در مستند به مخاطب منتقل کند؛ نگاه‌هایی که با منطق آمریکایی نمی‌خواند.

رتبه‌ اول فنلاند در کیفیت آموزش مدارس، مور را برای ادامه ساخت این مستند به فنلاند می‌کشاند. مور می‌خواهد از راز و رمز انقلاب آموزشی فنلاندی‌ها سر در بیاورد. در این حین متوجه می‌شود شهریه گرفتن در مدارس فنلاند ممنوع است و مدارس خصوصی هم در بیشتر نقاط کشور وجود ندارند. در فنلاند هیچ‌کس هیچ‌ وقت نمی‌پرسد «بهترین مدرسه کدام است؟» جواب این سوال همیشه «نزدیک‌ترین مدرسه به شما» خواهد بود. مدارس فرقی از نظر امکانات با هم ندارند. به همین خاطر بچه‌های ثروتمند و فقیر، دولتمرد و شهروند عادی به یک مدرسه می‌روند. این مساله باعث می‌شود از سویی بهبود کیفیت مدارس دولتی  مطالبه همه اقشار جامعه باشد و تحت نظارت همه قرار بگیرد و از سوی دیگر جامعه‌ای طبقاتی ساخته نشود. بچه‌های پولدار و فقیر، دوست و همکلاسی هم هستند، به همین خاطر وقتی بزرگ می‌شوند، در خاطرشان هست که هوای طبقه دیگر را داشته باشند. این نکات برای مور غیرقابل باور است.

3- مایکل مور از کشوری می‌آید که یک درصد جمعیت آن 99 درصد ثروت کشور را در اختیار دارند. کارگران معمولا مرخصی با حقوق ندارند و اگر هم بتوانند چنین چیزی را با فشار حمایت‌های صنفی و اتحادیه‌های کارگری در قراردادشان بگنجانند‌، معمولا از 2 هفته در سال فراتر نمی‌رود. ترس از دست دادن شغل همواره بالای سر شاغلان هست و همین مساله باعث شده آنها همیشه چشمی هم به کارتن‌خواب‌های خیابان داشته باشند. مدرسه‌داری در آمریکا به یک تجارت تبدیل شده و مدارس خوب صرفا در اختیار ثروتمندان است. مدارس دولتی عموما ناتوان از آموزش مناسب برای داشتن یک آینده‌ روشن هستند. دانشگاه‌های آمریکایی گران‌ترین تحصیلات عالی تمام جهان را عرضه می‌کنند و فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌های آمریکا به بدهی‌های سنگین وام‌های دانشجویی‌شان شناخته می‌شوند.

کشوری که نزدیک یک درصد جمعیتش زندانی هستند و بیش از 20 درصد جمعیت زندانی‌های جهان را در خود جای داده است. کشوری شدیدا طبقاتی شده که حتی رئیس‌جمهور سیاهپوستش هم از تبعیض علیه رنگین‌پوستان در این کشور گلایه می‌کند. در آمریکا چنان فاصله‌ای میان طبقات مختلف ایجاد شده است که مستندساز جهان‌دیده‌ای چون «مایکل مور»، از دیدن برخورداری برابر کارگر و کارفرما از حق مرخصی با حقوق شگفت‌زده می‌شود. برای مایکل مور و دیگر مخاطبان آمریکایی تصور تحصیل رایگان ناممکن است. اینکه فرزند سیاستمداران و ثروتمندان در کنار دیگر اقشار جامعه درس بخوانند خیالی محال است.

در طول سالیان و بتدریج جامعه‌ آمریکایی یاد گرفته است افراد با هم برابر نیستند؛ برخی برابرترند. نباید انتظار داشته باشند فلان مسؤول و بیسار هنرمند و بهمان بازرگان مانند آنها زندگی کند. انتظار اینکه همه افراد از حقوق و مزایایی مثل تحصیل و درمان رایگان برخوردار شوند انتظاری نابجاست. این امر چنان در ضمیر آمریکایی‌ها نهادینه شده که از مشاهده برابری شگفت‌زده می‌شوند نه نابرابری. حتی مساله ساده‌ای مثل مرخصی با حقوق در طول سال یا مرخصی بعد از وضع حمل هم برای مایکل مور شگفت‌آور است. اصل بر نابرابری گذاشته شده و کسی از نابرابری متعجب نمی‌شود.

4- ما بیش از آنکه فکر می‌کنیم شبیه آمریکایی‌ها شده‌ایم. همین مواردی را که گفته شد در نظر بگیرید. آیا الان برای ما عجیب است که دولتمردان ما دیگر شبیه طبقه متوسط زندگی نمی‌کنند؟ آیا اگر سیاستمدار و مدیری شبیه‌ عامه مردم زندگی کند، برای جامعه امروز ما عجیب‌تر نیست؟ چند روز پیش مرتضی بانک، معاون سرپرست نهاد ریاست‌جمهوری گفته بود: «ما اصلا نفهمیدیم نجومی یعنی چه؟ و این نجومی براساس چه شاخص‌هایی گفته می‌شود و هرکسی می‌تواند برداشت خودش را داشته باشد. بنده تعریف دقیقی از حقوق‌های نجومی ندارم. آیا حقوق ١٣ میلیون تومانی نجومی است؟» اینکه بخشی از بدنه دولت هنوز مفهوم نجومی را نفهمیده و علت حساسیتش را درک نکرده خود موید شبیه شدن مسؤولان ما به آمریکایی‌هاست. اصولا نیازی نیست کسی به دنبال تعریف دقیق نجومی باشد. نجومی مفهومی قانونی یا قضایی نیست که برای حکم صادر کردن نیازمند تعریف دقیقش باشیم. برچسب نجومی هم از سوی نهادهای رسمی به این حقوق‌ها زده نشد. واکنشی بود از سوی جامعه به حقوق‌هایی که فرق‌شان با درآمد عامه مردم، فرق زمین با ستارگان آسمان است. در زمانه‌ای که آمارهای دولتی خود موید گرسنگی، بیکاری، ناتوانی از پرداخت‌ هزینه‌های درمان و هزار مشکل اقتصادی دیگر مردم است، جامعه به یک حقوق غیرمتعارف واکنش نشان خواهد داد.

غیرمتعارف بودن این حقوق‌ها را هم مردم خود بهتر از هر کس دیگر درک و بیان می‌کنند. اینکه کسی نمی‌تواند این نجومی بودن را درک کند، ناشی از این است که دیگر جزئی از مردم نیست. از درآمد عموم مردم بی‌اطلاع است. این حقوق‌های از نظر مردم نجومی، از نظر او عادی است. اصل بر نابرابری است و برابری تعجب‌آور است. چرا سال‌هاست ما از تغییر نظام آموزشی دم می‌زنیم و عمل نمی‌کنیم؟ چرا سال‌هاست سربازی را مشکل می‌دانیم و کاری برای حل‌ این مشکل صورت نمی‌دهیم؟ در یک کلام، چرا مشکلات حل نمی‌شود؟ برای پاسخ به این سوال، ابتدا به این سوال من جواب دهید: فرزندان کدام‌شان به مدارس دولتی جنوب شهر رفته‌اند؟ پسران کدام‌شان لب مرز خدمت کرده‌اند؟ چند درصد مسؤولان ما خود با این مشکلات دست به گریبانند؟

شاید بهترین تعریفی که بتوان برای معاون سرپرست نهاد ریاست‌جمهوری از نجومی ارائه کرد این باشد: «فاصله طبقه مسؤولان با مردم عادی».

مسؤولان اگر شیشه ماشین‌شان را کمی پایین‌تر بدهند، مردم را ببینند و فاصله‌شان را با مردم کمتر کنند شاید معنای نجومی را هم بیشتر بفهمند!

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 22
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 10
  • امین ۰۶:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۴
    1 0
    با نصف حقوق این چهارصد نفر نجومی بگیر به نظرتان چند تا از این هفت میلیون بیکار صاحب شغل میشن
  • یکی از همین مردم ۰۷:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۴
    0 0
    من میخواستم به مسئولین بگویم فقط برای رضای خدا کارکنید چون هرچی بکاری درو مکینی.یه کم به فکر مردم باشید وبدانید در همین دنیا باید جوابگوی کارهایتان باشید مطمئن باشید خدا جواب حق الناس را همین دنیا میگیرد.
  • ۰۸:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۴
    0 0
    زیاد سخت نگیرید شیشه رو بیاره پایین هوا داره سردمیشه میترسم خدا نکرده یه وقت بچاد.اوتوقت نتونه بره سرکار .کسی جاش نیست به امورات مردم سر بزنه این یه خسرانه نمیدونیم چکار کنیم
  • ۰۸:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۴
    0 0
    دریغ که مردم باعث بوجودآمدن چنین نگرشی شدند اگرزمانی که این تفکرپایه ریزی شد مردم هوشیار و با بصیرت بودند واین قشر را طرد کرده وسکوت نمی کردند اینگونه نمی شود معایب دولت سازندگی بسیاربیشتراز خدماتش الان نمود یافته
  • ۰۸:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۴
    0 0
    چند ماه دیگه ان شاءالله سفره بخور بخور 4 ساله رو جمع میکنیم به فضل خدا حق ملت رو از حلقوم گشادشون میکشیم بیرون
  • ۰۸:۳۷ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۴
    0 0
    دمت گرم
  • زمان ۰۹:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۴
    0 0
    درحالی که خیلی ازمردم دریافتی پایین ترازیک میلیون دارند ودریافتی بالای یک میلیون برایشان آرزوست...آقایان به دریافتی بیست میلیون درماه میگن متعارف واشکالی ندارد...اونوقت چطورمیشه این....
  • ۰۹:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۴
    0 0
    ان شالله ...
  • کورش ۱۰:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۴
    0 0
    کاش در مورد املاک نجومی هم
  • ایراندوست ۱۱:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۴
    0 0
    از ماست که بر ماست
  • 182 ۱۱:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۴
    0 0
    مگه میشه مردم رو شاغل کنن !! به تفکرپادشهان ایران نگاه کن اکثرا" مردم را گشنه یا وابسته به خود نگهداشتن !!!
  • ۱۱:۲۱ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۴
    0 0
    طرف یک مدیر دانشگاهیست بماند چطوربه این سمت رسید !! به مولا امیرالمونینی قسم میحورم امام علی را بعداز سه نفر قبول داره !!! درزیارت عاشورایی شرکت میکنه نگو نپرس! چنان ژست مدیریت میگیره انگار مدیرزاده بوده !! لعنت به رندان !!
  • 182 ۱۱:۲۱ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۴
    0 0
    اینا حتی بیمارهم نمیشن چون نباید کفاره بدن !!
  • 182 ۱۱:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۴
    0 0
    من سکوت نکردم وباعث فریادهایم خیلی عقب ماندم چون همینابدطوری مرا به عقب راندن چرا ؟ باندبازی ها را یکی باید کنترل کند !!
  • ۱۱:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۴
    0 0
    مگردر ریاست دوتاقبل از این دولت چنین بخورهایی نبوده !؟
  • فرهادی ۱۱:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۴
    0 0
    درد ما در این است که در جامعه اسلامی هستیم که مدعی الگو ی چهانی هم هستیم ولی چشم و گوش ها را به همه حق کشی ها وتباهی ها از ناحیه هر دولتی و صاحب نفوذی می بندیم و سیستم های ناعادلانه ای در خدمت صاحبان پول وقدرت ایچاد کرده ایم و اهمیتی هم ندارد انین پول و قدرت به چه صورت حاصل شده است . حالا هم اسم سرمایه گذار رویش می گذاریم و به جامعه تلقین می شود که سرمایه گذار است و همه باید رکوع وسجودش کنند و فرش قرمز زیرش بیندازند ولی سرمایه های واقعی بایست از این همه بی عدالتی در عذاب و خروج به کشورهای خارحی باشند.
  • حسین ۱۴:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۴
    0 0
    خداییش این‌آموزش رو خوب اومدید خدا نیامرزه افرادی رو که آموزش و مدرسه رو از قداست خارج کرده و به تجارت تبدیل کردند
  • سیروس ۱۴:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۴
    0 0
    از ماست که برماست. لحظه ای تصور کنید که به 7 سال قبل برگشتیه ایم. رئیس جمهور وکابینه اش از سحر تا نیمه شب به کار بودند. بر اساس ریز آمار مراکز اطلاعاتی، حقوقشان به اندازه متعارف هم دانشگاهیشان بود. آیا تشویقشان کردیم؟ دست مریزاد بهشان گفتیم؟ و یا فقط ایراد گرفتیم؟ چند تیتر در تخطئه آن ها زده شد؟ از کم خوابیشان ایراد گرفتیم؛ گفتیم این اراجیفی که در روز می بافید اثر کم خوابی شب است! گفتیم ملاک پرکاری نیست، فلان حیوان هم زیاد کار می کند! به لباسش ایراد گرفتیم! به نشستنش! برخاستنش! با مردم بودنش! کلامش! لحنش!چرا!؟ محرم زمان پالایش این رذالت هاست. سنت خدا نه تعطیل می شود و نه عوض می شود " و لئن کفرتم ان عذابی لشدید"
  • علی روحانی ۱۵:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۴
    0 0
    آفرین...
  • شرافت ۱۵:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۴
    0 0
    عالی...
  • ۱۵:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۴
    0 0
    یه زمانی یکی وزیر بود گند زد به مملکت حالا یه وزیر بیسواد دیگه از دولت جدید میاد اون گند میزنه جالبتر اینه که وزیر اونیکی دولت نقد میکنه بابا تو اگه بیل زن بودی باغچه خودتو بیل میزدی آرمانهای خون شهدا اشرافیگری و اینکه رابطه جای ضابطه تو پست و میز و...بگیره و رانت و اختلاس بچه های بالا نبود لعنت به هرچه وطن فروش بیسواد که حق مردم رو پایمال میکنه حالا از هر طیف که میخواد باشه
  • ۱۷:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۷/۱۴
    0 0
    در تمام دوره ها بوده ولی کم و زیادش مهم است و مهم است که ازش دفاع کنی و مصوباتی را بکنی که علنا به سود خود و قشر ثروت مند باشد و با استفاده از قدرت فقط زمینه سازی کنی برای ثروت مندان

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس